12 Ağustos 2011 Cuma

WoD Fakültesi Son Sınıf Dersi: Changeling’e Giriş- CHA 401



*Düşlere, sihire, masallara, öykülere inanmayan BANAL bir dünyada, kredi kartları, faturalar, TV, maçlar ve plastik şarkılar arasında sıkışıp kalmış kadim varlıkları, Cinleri-Perileri oynuyoruz.

*İyi Periler (Seelie), dünyaya umut, sıcaklık, hayal-gücü, mucize, yaratıcılık, sihir getirmeye çalışıyor. Etraftaki çocuklara, aşıklara, delilere, uçuklara, şairlere, ressamlara, bestecilere, yazarlara, yoksullara, umutsuzlara, garibanlara bu konuda yardım ediyorlar, her iyi peri gibi. Bunu yaptıkça Faniler’in çorak hayal güçleri bereketleniyor, umut doluyorlar ve DÜŞlüyorlar.

*Faniler düşledikçe de Periler onlardan Düştozu (Glamour) topluyor. Düştozları, Perilerin ekmeği-suyu, BANALLIĞA kapılarak ölmelerini engelliyor, ayrıca Perilerin Efsunlarını (Cantrip) yapabilmeleri için gerekli ham hayal enerjilerini sağlıyor.

*Bu efsunlar arasında Gözden Kaybolma; Çok Hızlı hareket etme; Kandırma; Hayal Gösterme; Dağların-taşların, kurdun-kuşun dilinden anlama; Geleceği Görme, kontrol etme; Hasımlarını lanetleme; Öldürücü bir saldırıyla Cin-Peri Çarpması vs. sayılabilir.

*Kötü Periler (Unseelie) ise, Düştozu’ndan ziyade Kabus-suyu (Kara Glamour) ile besleniyor.
Amaçları Korkutmak, Yıldırmak, Umut-kırmak, Mucizeleri söndürmek, Yaratıcılığı yakıp tüketmek. Umut yerine Korku vermek.

*Kötü Periler İrlanda tepelerinde, Anadolu Höyüklerinde, Sibirya ovalarında, Almanya ormanlarında saklanıp Fanilere musallat oluyor, evlerini taşlıyor, gece tavanda takırdıyor, çocuklarını kaçırıyor (ve bazen yiyor), gece ormandan geçenleri çarpıyor, dere kenarında kaybolanları kandırıyorlar.

*Tüm periler, gözle göremeyeceğimiz bir yan alemde, Düşler Ülkesi’nde yaşıyor. Ama eskinin Kudretli peri beyleri, cin sultanları olmadıkları için, yarı peri-yarı fani melezi oldukları için, bir yandan da bu fani dünyadalar.

*Hani ‘cinlenmiş’ dediğimiz kişiler boşluğa konuşur ve elini kolunu anlamsızca savurur ya; aslında onlar Düşler Ülkesi’nin biz fanilere görünmez varlıkları ile mücadele etmektedir. Bir peri tarafından efsunlanan herkes bu dünyayı ve onun dost veya düşman sakinlerini görebilir, duyabilir.

*Oyun Hayal ile Gerçek arasında denge bulmaya çalışırken, umut/hayal/yaratıcılık dağıtmaya çalışan İyi Perilerin mücadeleleri üzerine kurulu.

*Tehlikeler çok:  Kötü Periler, zalim ve BANAL üvey anneler, Düşler Ülkesinde yaşayan Hayali Mahluklar (Ejderler, Dev Örümcekler, Ankalar, vs), hayal gücü kıt kişiler, hepsi de, farklı yollarla Perileri  öldürebilir.






*Peri Soyları:

1.Devler (Trolls) : Onurlu, Sözüne Sadık, Güçlü, Dayanıklı, yılmaz  

2.Gulyabaniler (Redcap) :  İştahlı, koca dişli, korkutucu, yırtıcı, gözüpek

3.Peri-beyleri, Peri Sultanları (Sidhe): Olağanüstü güzel, zarif, hüzünlü, ihtişamlı asilzadeler.

4.Kurt-kuş-giller (Pooka): Hayvana dönüşebilen, muzip, alaycı, hilekar, kandırıcı periler.

5.Toynaklılar (Satyr): İçkiye, aşka, cümbüşe, şehvete düşkün, keçi ayaklı, insan gövdeli, boynuzlu, sakallı, tüylü, kıllı periler.

6. Cüceler (Boggan): Evcimen, bodur,meraklı, kurnaz, dedikoducu, yardımsever, işgüzar çalışkan.

7.Cinler (Nockers) : Alet-edevat bozar, duvar takırdatır, insan-sevmez, öfkeli, ters, kırmızı suratlı, ak saçlı, sivri kulaklı, marifetli.

8.Öcüler (Sluagh): Tavanarasında, boş hanlarda, hamamlarda, kilerlerde, kuyularda yaşar, fısıltıyla konuşur, daracık yerlere bile sığabilir, elini kolunu lastik gibi eğip büker, sessiz, kara

 
*Periler, Krallıklar ve Beylikler kurar, insan ayağı basmayan uzak ormanlarda, ıssız tepelerde, dağ başlarında, höyüklerde Şatolar kurarlar. Çünkü buralarda BANAL Gerçeklik tam hakim değildir. İnançsız faniler ayak basmadığı için, Düşler Ülkesi ile Gerçek Dünya birbirine karışabilir bu perili yerlerde.

*Gerçek dünyanın BANALLİĞİNE fazla kapılmış, sihri unutmak üzere olan Periler, bu perili ormanlarda, mağaralarda, yıpranmış gövdelerini DÜŞTOZU ile doyurup iyileşir, tazelenirler.

*Ama yarı insan oldukları için, fazla düştozu onlar için zararlıdır. Çıldırıp delirebilirler. O yüzden er ya da geç, fani dünyaya dönmek zorundadırlar. Vergiler, maçlar, indirimler, markette yeni ürünler, yeni diziler...tüm bunların yaydığı BANALLİK, arasında ölmeden, hayal ve umutları, sihri ve yaratıcılığı, zarifliği, inceliği unutmadan yaşamak zorundadırlar.

*Periler ve diğer Doğaüstü varlıklar arasındaki ittifak veya savaşlar, olası macera senaryoları, karşılıklı güç kıyaslamaları ve çapraz sistem kuralları, lisans programına dahil değildir, 
VE CROSSOVER KARMA OYUNLAR (CRO 501) adlı seçmeli yüksek lisans dersinde işlenecektir. 

Okuma /Film/Müzik Listesi:

*Uyuyan Güzel, Kül Kedisi, Kibritçi Kız, Pamuk Prenses Yedi Cüceler, Keloğlan, Peter Pan,
her tür İrlanda, Anadolu, Rus cin-peri efsanesi, Alman ve Danimarka Peri masalları.

*The Goonies, Lady in the Water, Edward Scissorhands, The Fisher King, Gremlinler, Pan’ın Labirenti, Elm Sokağında Kabus.

*Loreena Mc Kennitt, Enya, Vivaldi, Arp, Lir.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder