23 Ağustos 2011 Salı

MAGE: THE ASCENSION- FARKLI BÜYÜ GELENEKLERİ







*Oyunun iç motorunu gördük, sıra geldi dış kaplamaya, kaportaya. Başka bir deyişle, oyuncu 9 İlim parametrelerini çapraz ya da tekil kullanarak "büyü" yapıyorsa, oyuncunun canlandırdığı karakter ne yapar?


*Oyunun temasını hatırlarsak, Büyücülerin temel avantajı, gerçekliği değiştireceklerine herkesten daha fazla inanmaları idi. İşte oyunda da, Büyücü karakterlerimiz, KENDİ YOLLARINA inanarak büyü yapıyor. Her birine göre kendi yolu doğru, bu yolun gerektirdiği ne ise büyücü ona inanıyor, yani "CAN 2 yaparak kendimi iyileştirdim" demiyor da, kendi inanç sistemi ve temsil ettiği Büyücülük Geleneği hangisi ise onun gereklerini uyguluyor.


*Oyun, tarih, edebiyat, mitoloji, folklor ve kültürde rastlanacak dokuz çeşit Büyücü Arketipini oynama imkanı veriyor oyuncuya. Dahası, bu Büyü Gelenekleri, kendi içinde gruplaşıp klikler de oluşturmuş. Ama elbette ki oyuncu bu sosyal gruplara girmeden de, dokuz gelenekten dilediğini, tekil bir biçimde oynayabilir.


*Nedir bu Dokuz Büyü Geleneği, Dokuz Büyücü Arketipi? Ve oyun dünyasında onu temsil eden sosyal grup?






1.Sihirbaz: Ortaçağa kadar uzanan, klasik Sihirbaz arketipi. Gizli formüller, kadim kitaplar, kudret kelamları, ileri matematik, fildişi asalar, kristaller vs. gibi Vasıtalar ile büyü yaparlar. (Order of Hermes)


Felemenk aristokrat sihirbaz üstat Wagner Hieronymus Bartolomeo, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, eski unutulmuş Etrüsk ve antik Yunanca dillerinde birer Kudret Kelamı mırıldanıyor, sağ elini kullanarak havaya görünmez bir simge çiziyor, sol eli ile havaya görünmez bir düğüm atıyor...ve birden göklerde patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)








2.Şaman: Tüm ilkel toplumlarda rastlanan büyücü tipi. Ateş dansları, dallar, geyik boynuzları, davullar, vücut boyaları, hayvan kemikleri, kökler, dikenler, trans. (Dreamspeakers)


Kongolu Şaman M'tamba, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, eski bir Afrika ayinine başlıyor ve kuşağında asılı tam-tama vurarak ve elindeki kuru çalıları sallayarak atalarının ruhundan yardım istiyor. Ve Ruhlar, bu kudretli Afrika şamanının çağrısını duyarak göklerden hiddetle cevap veriyorlar...ve birden göklerde patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)






3.Druid/Cadı:  Eski Avrupa'nın Doğaya tapan dinlerinde rastlanan, yanlış anlaşılarak şer zannedilmiş, şifacı, otacı, doğa büyücüleri. (Verbena)


Kudretli Kelt Druid-Cadı Morrigan, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, üzerine rünler kazılı tören bıçağı ile kendi avucunun içine çizik atıp bir damla kan akıtıyor ve bunu diğer avucundaki taze toprak ile karıştırıp, gökteki şimşekleri yere çağırıyor...ve birden göklerde patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)







4.Ermişler: Musa'dan, Süleyman'a, Hızır'a ve her kültürde rastlanan ermişlere kadar, "Kutsal Kişi" arketipi de en kudretli figürlerden biri olmuştur. Bu kişiler, büyü yapmaz, dua eder ve mucize getirir. Elbette ki onlar da diğer gelenekler gibi Madde veya Tabiat Güçleri İlimleri kullanmaktadır, ama başta da dendiği gibi, oyunda inanç her şeydir ve bu karakterleri oynayacak oyuncuların paradigması budur. Dua, rüya, ağaç dalından asa, bayat ekmek vs gibi unsurlar kullanırlar (Celestial Chorus)





Çöllerde gezen gizemli ermiş Zerdüşt, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, göklere avuç açıp dua ediyor ve Tanrı'dan, karşısındaki iblisi çarpmasını, kavurucu bir mucize yollamasını niyaz ediyor ve sonra da var gücüyle meşe dalından asasını toprağa vuruyor...ve birden göklerde patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)






5.Uzakdoğulu Keşiş:  Dövüş, meditasyon, trans, arınma ve kata yardımı ile, bu tür "büyücüler" fizik kurallarını çiğneyebilir, zihinlerini arındırarak olağanüstü marifetler sergileyebilirler. Meditasyon, ileri dövüş sanatları, mistik silahlar kullanırlar (Akashic Brotherhood)




Savaşçı-keşiş, Sessiz Kaplan, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, sağ yumruğunu göğsüne çekip, sol yumruğunu rakibine doğru, dirsekten 90 derecelik bir açı ile kıvırarak ve gardını alarak Turna Kanadı dövüş tekniği ile gövdesinde biriken CHI enerjilerini yumruğunda toplayıp rakibine savuruyor, kendi gövdesini bir iletken olarak kullanarak potansiyel CHI enerjisini tek bir yumrukla rakibine iletiyor ...ve birden  patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)





6.Çingene/Kem Büyücü: Yine her kültürde mevcut, uğursuz güçlere hükmedebilen, kader çarkını döndürebilen, hayır ya da şer getirebilen bir Büyücülük Geleneği. Kemikler, küller, zarlar, mumlar vs. kullanırlar (Euthanatos)




Hintli Kara-Büyücü Kali, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, uğursuz yeşil gözlerini iri iri açıyor ve kendi dudaklarına yılan zehiri sürüp, avcundaki külleri toprağa dökerek, zehirli dudakları ile, karşısındaki vampiri lanetliyor...kem nazarı ile vampirin çarpılmasını diliyor...ve birden göklerde patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)






7.Fakirler: Aslında sadece Hindistan'a ait olmayan bu eklektik grubu açıklamak için Fakir yetmese de, çok da ıskalamayan bir terim bu. Zira oyunun geçtiği sanal dünyada bu grup, çivili tahta üzerinde yürüyebilir veya çeşitli bitkilerin suyu ile sarhoş olabilir, kafaları dumanlı olabilir, ateş yutabilir, yeme içme vb. gibi yöntemler kullanır. Mantarlar, otlar, içkiler, cümbüşler de kullanabilirler. (Cult of Ecstasy)




 Hippi Guru Mary Juana, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, bitli saçlarını kaşıyıp, dibini bulduğu viskisinden son bir fırt daha alıp, viskinin dibini yere döküyor ve çiğnediği mantarların da etkisi ile artık iyice transa geçerek, vampirin dudaklarına ateşli bir öpücük kondurarak bulutlardaki elektriği kendi gövdesindeki ateşli elektrik ile birleşmeye çağırıyor...ve birden göklerde patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)




8.Mucitler:  Bu grup, Büyü değil, Bilim'e inanır. Kaptan Nemo tarzı garip eski makineler kullanarak, diğer geleneklerdeki Büyücülerin yarattığı etkilerin aynısını yaratabilirler. Daha romantik, eski moda, kahramansı, mucizevi bir Bilim anlayışının temsilcisidirler. Çarklı, buharlı makineler, balonlar, yelkenler, pervaneler, tipler, su çarkları, rüzgar değirmenleri veya atomik dönüştürücüler kullanırlar.(Sons of Ether)




Buhar enerjisi konusunda makaleleri olan, Dr. İstim, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, sırtında taşıdığı, buhar enerjili Voltaj İstikamet Aktarıcısının vanasını gıcırtıyla açıyor, "Son duanı et iblis" diyor ve bulutların buhar damlalarında mevcut potansiyel elektrik yüklerini tek bir patlama ile aktaran Buhar Hortumunun ucundaki anteni, vampire doğru çeviriyor ...ve birden göklerde patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)







9.Siber-Sihirbazlar:  Yeni kuşak, kimsenin anlayamadığı bilgisayar dillerini ve kodlarını bilen, bunlarla neredeyse mistik büyüler yapabilen, imkansız yerleri hackleyebilen, 21.yüzyıl büyücüleri. Netbooklar, Notebooklar, sanal gözlükler, deri altı soketler ve wireless teknolojiler, data diskler kullanırlar(Virtual Adepts)




Ünlü hacker- NETromancer 1.0, karşısındaki vampiri bertaraf etmek için, çabucak cep telefonunu çıkarıyor ve  hızlı parmakları ile Elektrik İdaresinin firewall'unu kolayca hack edip aşarak, trafo kontrol terminallerine ulaşıyor, yönlendirdiği kontrollü bir sinyal ile, vampirin tam tepesindeki kablolardan geçen voltajı on misli arttırma komutu veriyor, kablolar ani elektrik yük artışı ile kıvılcımlar tükürüp savruluyor...ve birden göklerde patlayan korkunç bir yıldırım, vampiri kavuruyor. (ÖZ 2+ TABİAT GÜÇLERİ 3)





Yöntemler, tarzlar farklı, sonuç aynı.

















1 yorum:

  1. İyi günler arkadaşlar, mesleğim doktorum. Çalışmalarıyla harika olan güçlü bir büyü tekeri olan Dr Ajayi ile karşılaşana kadar profesyonel geçmişim nedeniyle süper kültüre asla inanmadım. 12 yıllık evliliğimde sorun yaşıyordum, kocamın meslektaşıyla ilişkisi olduğunu öğrendiğimde onunla yüzleştim, bana tek söyleyebildiği, benden bıktığı için boşanmaya hazır olmam gerektiğiydi, bu gerçekten şaşırtıcıydı. çünkü iki gün sonra ondan bir boşanma kağıdı alıyorum, durması için yalvarıyorum ama çocuklarımızı nasıl etkileyeceğini bile düşünmeden garip davrandı, o zaman bir arkadaşımla sorunumu tartıştım ve bana nasıl olduğunu anlattı. benzer bir durumdaydı ama Dr Ajayi onun için evliliğini kurtaran bir aşk büyüsü yaptı, şüpheliydim ama gerçekten başarısız bir evlilik istemiyorum bu yüzden yardım için Dr ile iletişime geçtim, ona durumumu açıkladıktan sonra bana ne olduğu söylendi yapılacak ve bugün kocam yeniden benimle barış içinde ve bana karşı tüm kötü davranışlarını kesti. İlişkinizde bir sorun yaşıyorsanız, çözüm için son durağınız Dr Ajayi'dir. Whatsapp / Viber : +2347084887094 veya Email : drajayi1990@gmail.com adresinden iletişime geçebilirsiniz.

    YanıtlaSil