24 Ağustos 2011 Çarşamba

MAGE: THE ASCENSION-SON BİRKAÇ HUSUS





*İlimler ve tarzlar, oyundaki Büyücü karakterin başarılı büyü yapması için yetmez.


*Büyünün başarısının asıl belirleyicisi,  İrade (Arete) zarıdır. 
Yani gerçekliği yerinden oynatacakları mistik zihinsel kaldıracın, inanç+vizyon+kararlılık+iradenin birleşimi.


*İrade 1'den 10'a kadar bir değerdedir. 1 İrade'liler çırak, 10 İradeliler ise Archmage'lerdir (ve sayıca çok çok azdırlar)


*Çoğu karakter, oyuna 1-3 arası bir İrade ile başlar. Ama mesele şudur, 1 İradeli bir büyücü, Birinci Mertebe'den daha yukarı bir İlimde Büyü yapamaz. 


*Başka bir deyişle, Bilgi'nin sınırı İrade'dir. İradesi 2 olan bir Büyücü, 3. Mertebe büyü yapamaz. Kural şudur: Hiçbir karakterin İlim Mertebesi (Sphere puanı), o karakterin İradesinden (Arete) daha fazla olamaz. 


*Dolayısıyla oyuncular, sistemi kolay kolay suistimal edip, gökdelenleri buhara çevirmek, çakmakları dev robotlara çevirmek gibi uçuk efektler deneyemez ilk etapta.


*Bir diğer frenleyici de Paradoks etkisidir. Eğer Büyücü, çok fazla Kaba Büyü denerse, yani Uyuyanların, bilinçsiz kitlelerin gözü önünde "İmkansız" kabul edilecek büyüler yaparsa, milyarların sınırlı inancıyla katılaşmış Gerçeklik, bu zorlamayı dayatan Büyücü'yü "teper". Bu Gerçeklik Şamarı farklı şekillerde olabilir. Ama kibirli Büyücüler için ciddi bir tehdit ve tehlikeli bir sınırlayıcıdır. 


*Oyun yöneticisi, sistemi tarafsız kullanır ve Büyücü karakterlerin uçuk büyü girişimlerine karşı sağduyulu ve tarafsız bir performans sergilerse, gelen zarları dikkatle değerlendirip, kısmi başarıları da tasvir ederse, karakterlerin kendi geleneklerini betimlemelerini teşvik ederse, oyunun raydan çıkması ve bir Japon çizgi filmi gerçeküstülüğüne geçmesine de engel olur.


*Oyundaki 9 Büyü Ekolünün de betimlenmesi şart değildir üstelik. Seçilen Gelenek haricindeki diğer grupları yok sayarak, daha gerçekçi bir dünyada, Constantine öyküleri lezzetinde oyunlar da mümkündür.  


*Böylece Mage tanıtım maratonunun sonuna geldik; Mage şahsen en gözde oyunumuz olmasa da (o Wraith oluyor), Mage'in epik kapsamından ve derin örgüsünden ötürü bu kadar uzun anlatmak zorunda kaldık. Eğer doğru oynanırsa, Mage: The Ascension, basit bir RPG'nin çok daha ötesine uzanan bir potansiyelde, neredeyse Satranç kadar klasik ve ikonik bir oyun. Ama pek çok kişinin de gözünü korkutacak kadar açık-uçlu, yaratıcılığa dayanan da bir oyun. Herkes en az bir kez tatmalı ama.


*Mage : The Ascension'a şimdilik veda ediyoruz. Daha sonra, Tarihsel Oyunlar tanıtılırken, MAG-202 kodlu ikinci dönem dersinde, Mage: The Sorcerers' Crusade adlı, Rönesans döneminde geçen tarihsel oyunu incelerken, Mage unsurlarına tekrar döneceğiz.


*Şimdilik sağlıcakla kalın, İrade ve İnancınızı yitirmeyin, kendi vizyonunuzu ve gerçekliğinizi, hayal gücü kıt dünyaya karşı savunun. :)          

1 yorum:

  1. Mükemmel bir anlatım. Bütün oyunları oynamak geliyor içimden

    YanıtlaSil